Methodieken

 

Tijdens de coaching maken we gebruik  van verschillende methodieken. Methodieken die op een speelse wijze het coachproces stimuleren en inspireren.

 

Spelen

Story Cubes, het Kernkwadrantenspel, het Keuzespel, het Kwaliteitenspel, Inspiratiespel, het Talentenspel zijn voorbeelden van spelen die ik tijdens de coaching gebruik.

 

Creatieve werkvormen

Daarnaast kunnen we gebruik maken van creatieve werkvormen, zoals tekenen, schilderen, knutselen, collages maken, schrijven, mindmappen.

 

Transactionele Analyse (TA)

Het communicatiemodel TA vind ik simpel, helder en inzichtelijk. Daarom gebruik ik het vaak bij de coaching.

TA is een manier om naar interacties tussen mensen te kijken en om communicatie in relaties inzichtelijk te maken. TA gaat ervan uit dat wij altijd reageren vanuit drie mogelijke basisposities: als Ouder, als Kind of als Volwassene. De Ouder- en Kindposities worden beinvloed door vroegere levenservaringen.

Als we in een situatie terecht komen die ons gevoelsmatig herinnert aan een vroegere levenservaring, zullen we de oude bijbehorende gevoelens krijgen en het oude, bijbehorende gedrag vertonen.

Vanuit een van deze houdingen gaan we contacten aan en denken, voelen en oordelen we. TA gaat ervan uit dat iedereen alle drie de posities in zich heeft en dat je zelf kunt kiezen wie aan het woord is. Welke positie je kiest heeft altijd direct invloed op de communicatie.

Er is geen goede of foute positie, het gaat erom dat je de keuzevrijheid hebt en weloverwogen in elke situatie bepaalt wat er nodig is, waardoor je patronen in de communicatie kan doorbreken.

 

Voice Dialogue (VD)

Is een methodiek waarbij je met verschillende kanten van jezelf, letterlijk, communiceert. Iedereen heeft verschillende ikken in zich, (subpersoonlijkheden) die af en toe het stuur over kunnen nemen. Het kan bijvoorbeeld helpend zijn als je ervaart dat je geen pleaser bent, maar dat de ik  "de pleaser" het stuur af en toe overneemt in bepaalde situaties. En dat je kan kiezen om wel of niet naar deze ik te luisteren.